Православна Капличка України

Освячення автомобіля (колісниці)

САЙТ ЗНАХОДИТЬСЯ У РОЗРОБЦІ!

Освячення (благословення) транспортного засобу (колесниці) – священнодійство, спрямоване на заклик Божої допомоги для благодатного захисту водія та пасажирів.

Що вважається колісницею?

Які транспортні засоби можна освятити?

Термін «колісниця» всеосяжний, що включає не тільки автомобіль, а й автобус, трамвай, поїзд, тролейбус, трактор, комбайн, мотоцикл, квадроцикл, мопед, електросамокат, самокат, велосипед, біговел і т. д. Новий транспортний засіб або старий не має.

Чому в молитві йдеться саме про колісницю?

Чин освячення колісниці прийшов з військового требника, спочатку йшлося саме про бойові колісниці.

У чому сенс освячення колісниці?

Освячення «колісниці» – це благословення транспортного засобу та його власників. Священик під час освячення просить Бога, щоб Він послав Своє Благословення, зберігав і наставляв у мирі та благополуччі здійснювати свій шлях. Закінчується молитва тим, що священик нагадує, що власники «колесниці», які стоять і поряд просять, славу і подяку Господу посилають. Саме для цього і освячується автомобіль – щоб Бог допомагав у дорозі, щоб благополучно шлях на ньому завершувався після кожної подорожі. Не можна ставитись до освячення автомобіля як до послуги: ми заплатили священикові, і він, як професіонал, зробить свою справу, а нам розуміти суть даної дії ні до чого.

Коли краще освятити колісницю і кого з собою взяти?

Найлогічніше освячувати свій транспортний засіб після його придбання. Існує гарна практика – брати на освячення із собою всю сім'ю, щоб усім сімейством помолитися разом із священиком. Користь у такому разі багатостороння, і молитва на освячення автомобіля виходитиме не лише від священика та водія, а й від його дружини, і від дітлахів, які хоч і по-дитячому, але також моляться, і про це потім із задоволенням згадують. Господь говорив, «де двоє чи троє зібрані в Моє ім'я, там Я серед них» (Мт.18:20), тому соборна молитва найбільш ефективна. Тому ваше завдання слухати кожного слова, вникати в сенс, а завдання священика не пробубнити, а помолитися так, щоб вам було все зрозуміло, адже ви є співучасником молитви, а не замовником.

Якого священика обрати для освячення колісниці?

Сказати, що якийсь священик освятить краще – мовляв, він краще розпоряджається потоками Божественної благодаті, а якийсь – гірше, ніяк не можна. Будь-який законний священик має необхідні навички, знання, можливість і права для благословення і освячення «колісниці». Як варіант, можна звернутися до священика, якого ви знаєте і з яким вам «зручніше» помолитися. Буде добре, якщо попередньо батюшка вам скромно розповість про сенс освячення колісниці.

Як підготувати автомобіль до освячення?

Освячуваний транспортний засіб має бути чистим усередині та зовні. Звичайно, якщо ви приїхали на освячення на автомобілі, який освячуватиметься, а на вулиці бруд, сніг, дощ, то автомобіль може бути в бризках, це допустимо. Але якщо автомобіль тижнями не чистився, не мився (прибирання стосується і салону, в багажнику не повинно бути мотлоху), це вже неприпустимо. Потрібно також придбати автомобільну іконку, вона розміщується на передній панелі, і її, напевно, можна буде купити у храмі, біля якого відбувається освячення. Безпосередньо перед освяченням відкрийте всі двері автомобіля, капот, багажник: батько винесе чашу зі святою водою і кропилом, помолиться разом з вами, окропить святою водою ваш автомобіль, благословить вас і ваших попутників.

Скільки часу займає освячення колісниці?

Набагато довше люди збираються освячувати автомобіль, ніж відбувається саме освячення. Зазвичай освячення колісниці займає хвилин 10. Перед освяченням прочитайте Чин освячення колісниці, щоб осмислено брати участь у спільній молитві.

Скільки коштує освячення транспортного засобу?

Питання поширене, але не зовсім коректне. У кожного свої можливості, і зазвичай, від можливостей виходять при освяченні. Пам'ятайте: пожертва за освячення автомобіля завжди рекомендована, якщо Ви бачите прейскурант, то це рекомендована сума, а не тариф. Добре і правильно, коли люди ставляться з повагою, розумінням, що така жертва – це жертва, і вона йде від серця (Мк.12: 41-44), а Господь віддасть сторицею.

Чи захищає освячення від аварії?

Наївно думати, що освячення магічно дає гарантію збереження автомобіля без нашої віри та духовного життя. Освячення «колісниці» не гарантує, що вона збережеться у стані нової, можуть бути й невдачі, конфлікти з ДАІ, тут все залежить від вашої кваліфікації, уважності та пильності, тверезості. У деяких випадках Господь навіть дає людині зрозуміти, що не можна так цінувати цей шматок заліза і так вбиватися, засмучуватися, наприклад, від скелі на лобовому склі або нової подряпини або малої ДТП, від якої ніяких наслідків, крім вм'ятини, немає, потрібно здорово ставитися до ситуацій та правильно їх оцінювати. Також слід враховувати, що аварія, травма і навіть смерть тіла з погляду майбутньої вічності не є безумовним злом, а можуть бути навіть промислові та рятівні1. Для нашої долі у вічності важливо не те, що з нами відбувається, а чи відбувається це з доброї волі Бога або з Його потурання нашим богопротивним вчинкам.

Як поводитися за кермом після освячення транспортного засобу?

Освячення накладає зобов'язання на власника автомобіля: освячуючи машину, віруюча людина бере на себе зобов'язання використовувати її для богоугодних справ і не використовувати для богопротивних справ. Бажаючи отримати благодатний захист у поїздках, не забувайте про необхідність християнського життя. І не забувайте перед відправленням у дорогу перехреститися і попросити благословення Боже на поїздку (Див. молитву водія або своїми словами, наприклад, «Господи, благослови в дорогу. Врятуй і збережи!»). Після освячення автомобіля водій повинен позбавлятися від почуття мстивості, гніву (з ним нерідко пов'язано і кепську мову), дратівливості, азарту, поспішності – у такому бісівському стані можна очікувати лише неприємностей, різного роду диявольських підступів. Слід також намагатися не порушувати правила дорожнього руху. Четки, що висять на дзеркалі як запобіжний амулет, недоречні, це забобони.

Молитва священика при освяченні колісниці (рос.):

Господи Боже наш, восседающий на Серафимах и носимый на Херувимах, мудростью украсивший человека, благим Твоим промыслом все ко благу направляющий, ниспошли благословение Твое на колесницу сию и Ангела Твоего к ней приставь, дабы ездящие в ней, им хранимые и наставляемые, в мире и благополучии путь свой совершив, Тебе славу и благодарение воссылали, восхваляя Отца, и Сына, и Святого Духа. Аминь.

Церковні дати

травня   2024
S M T W T F S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Subscribe

Контакти

Місцезнаходження
Україна, Київ
Телефон
+38 095 56 66 494